Fönster mot omvärlden

Politik, samhälle och allt däremellan

Turkiets valresultat 2023: vad vi vet hittills

Presidentkapplöpningen mellan Recep Tayyip Erdoğan och huvudkonkurrenten Kemal Kılıçdaroğlu verkar sannolikt resultera i en omröstning om två veckor.

Tiotals miljoner turkiska väljare gick i söndags till valurnorna för att lägga sin röst i president- och parlamentsvalen. Här är omröstningen just nu:

Ett omval ser allt mer troligt ut mellan president Recep Tayyip Erdoğan och hans främsta rival Kemal Kılıçdaroğlu efter att ingen av dem verkade sannolikt nå 50-procentströskeln för att vinna presidentvalet direkt.

Den statligt ägda nyhetsbyrån Anadolu har Erdoğan på 49,24 % och Kılıçdaroğlu på 45,06 %, men det har förekommit avvikelser mellan uppgifterna från statliga medier och Högsta valrådet (YSK), som övervakar valet.En andra omröstning kommer sannolikt att äga rum den 28 maj.

När han talade tidigt på måndagen sa Erdoğan att han trodde att han hade tillräckligt med röster för att vinna första omgången direkt men att han skulle acceptera en omgång, och anklagade namnlösa andra för att försöka "lura nationen" genom att hävda att de var i täten.

Kılıçdaroğlu sa att han skulle acceptera en avrinning, och skulle vinna den, och sa: "Trots alla hans lögner och attacker fick Erdoğan inte det önskade resultatet. Ingen ska vara entusiastisk över att det här är en klar affär. Valet är inte vunnet på balkongen”, sa han, i en uppenbar referens till Erdoğans tallokal.

YSK sa att mer än 91 % av rösterna har räknats, men att det har varit långa förseningar med att räkna ihop röster från utlandet. YSK skyllde på en ökning av antalet väljare utomlands och partier som ställde upp i år.

Kılıçdaroğlu och den potentielle kungmakaren Sinan Oğan – som har fått omkring 5 % av rösterna – uttryckte oro över takten i rösträkningen. Kılıçdaroğlu sa att vissa punkter blockerades av upprepade invändningar. "Blockera inte denna nations vilja. Jag ropar till våra demokratiarbetare på fältet. Lämna aldrig valurnorna och valnämnderna. Vi är här tills varje röst är räknad”, twittrade han.

Oğan sa att han hade hört talas om utländska röster som "manipulerades". ”Rösträkning sker inte i en hälsosam miljö. Jag varnar YSK [högsta valrådet]. Vidta omedelbart nödvändiga åtgärder och se till att rösträkningsprocesserna genomförs snabbt. Dessutom kommer vi inte att tillåta ett fait accompli med en manipulation av utländska röster.” Han lämnade inga bevis för sina påståenden.

I de preliminära resultaten från parlamentsvalet rapporterade den statliga nyhetsbyrån Anadolu att Erdoğans regeringskoalition hade säkrat 49,38 % av de totala rösterna, medan oppositionskoalitionen har 35,16 %, med potentiellt ytterligare 10 procentenheter om man lägger till röster från det kurdisk-demokratiska folkets folkmajoritet. parti eller HDP (som kandiderar under Gröna vänsterpartiet) och andra socialistiska partier. Anadolu sa att 96,39 % av valurnorna hade öppnats, vilket inte nödvändigtvis betyder att rösterna räknats.

Andelen av de parlamentariska rösterna för Erdoğans AKP-parti har minskat avsevärt från tidigare parlamentsval, med det rapporterade resultatet det sämsta på minst 20 år, när AKP kom till makten 2002.

Det övergripande parlamentsresultatet hittills tyder på en seger för en rad nationalistiska partier, men en överraskande förlust för den sexpartioppositionskoalition som leds av Kılıçdaroğlu, som hade förväntat sig att få majoritet. Kılıçdaroğlu hade lovat att återställa ett parlamentariskt demokratisystem – snarare än Erdoğans presidentsystem – om det lyckas.

Liran föll mot euron när investerare uttryckte besvikelse över att Erdogans era av okonventionell ekonomi inte ser ut att närma sig ett omedelbart slut.

15 May 2023