Fönster mot omvärlden

Politik, samhälle och allt däremellan

Två vinnare i kyrkovalet

Kyrkovalet inkluderar tre olika delar. Det är Kyrkofullmäktige som är den kommunala delen, Stiftsfullmäktige som är en regional del och Kyrkomöte som är den nationella delen. Socialdemokraterna är fortsatt störst backade jämfört med valet 2017. De enda som faktiskt gick framåt var Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan (POSK), Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK) och ÖPPEN KYRKA -- en kyrka för alla (ÖKA) som alla tre visade bättre resultat än 2017. Av dessa tre är det två som ökat rejält:

  • POSK gick från 17,06% till 19,47%
  • ViSK gick från 3,75% till 7,33%

Två nykomlingar

De två nytillkomna in Kyrkomötet är följande:

  1. Alternativ för Sverige - Ett politiskt parti som bildades av före detta Sverigedemokrater. De satsade mycket på Kyrkovalet vilket reflekteras i deras resultat på 1,24% som innebär 3 mandat. 
  2. Himmel och Jord - En nybildad nomineringsgrupp som vill prioritera miljöfrågor. Deras värdegrund kommer från den kristna tron. De fick totalt 0,59% vilket innebär 1 mandat. 

Gröna Kristna, en fristående nomineringsgrupp som varit verksamma i många år och driver gröna frågor inom kyrkan och lyfter aktuella klimatfrågor (som bruk av elcyklar, elbilar och hållbar framtid) inom kyrkan och det i Kyrkomötet. De fick 0,22% av rösterna vilket inte ger några mandat alls. 

Alla siffror är preliminära eftersom det inte gått ett dygn sedan valet avslutades och alla röster är ännu inte färdigräknade. Hur såg det ut med valdeltagandet då? Det var inte högt! Cirka 20% av de röstberättigade (16 år fyllda och medlem i Svenska Kyrkan) röstade vilket bara kan bli bättre. 

20 Sep 2021