Fönster mot omvärlden

Politik, samhälle och allt däremellan

Pensionärerna får skattelättnader

Denna vår kom nyheter om vårens budget från regeringen. Vissa skattelättnader kom med regeringens vårbudgetförslag, och den viktigaste (?) skattelättnaden som kom var den för pensionärerna. Och visst är det positiva nyheter?

Pensionärerna har varit en försummad grupp efter Alliansens jobbskattereform, som favoriserade alla som jobbade. Pensionärer jobbar inte, det ligger ju i själva begreppet "pensionär". Många har tyckt att det har varit orättvist att sänka skatterna för alla utom just för dem. Med den nya vårbudgeten kommer de att få samma skattelättnader som alla andra.

Pensionär och ha hus kan vara dyrt

Vi har också sett en debatt om skatter och fastigheter. Många pensionärer har betalat mycket för de hus de äger idag, och många har också betalat av stora lån på dem. När de sedan beskattas för att äga ett hus, kanske dessutom med havsutsikt, har fastighetsskatterna slagit hårt. Är man pensionär och äger hus, kan det tillkomma en hel del ansvar, som de kanske inte orkar med. Snöröjning till exempel. Då finns fler positiva nyheter; i Stockholm finns tjänster som erbjuder snöröjning billigt

Svårt att renovera på egen hand

En annan tjänst, som skulle kunna vara dyrt för alla som äger hus är alla sorts renoveringstjänster, som VVS – värme, ventilation och sanitet. Att göra det själv, kan stå en dyrt – om man gör fel. Bästa sättet att undvika dyra efterkostnader är att anlita renoveringstjänster. Som tur är kan ju alla husägare anlita rotavdrag som kan sänka kostnaderna oredentligt.

 

5 May 2017